Perhefutiksen kevään jakso päätettiin iloisissa tunnelmissa

26.4.2018

Ohjukset..siis ohjaajat.

Perhefutis tulee jälleen syksyllä 2018!

Ajax-Sarkkiranta pääsi ainoana alueen seurana mukaan palloliiton perhefutis pilottiin. Perhefutista toteutettiin kahdessa jaksossa (syksy ja kevät), joista kevään jakso tuli päätökseen iloisissa päättäjäistunnelmissa viime viikonloppuna. Toiminta oli suunnattu 2013-2014 syntyneille lapsille. Ominaista perhefutikselle on, että siinä lapsi liikkuu yhdessä vanhempansa kanssa. Naurua ja hikeä riittikin erilaisten leikkien, temppujen ja pelien muodossa pitkin syksyä ja kevättä. Luodaanpa katsaus ensimmäisen perhefutisvuoteen mainioiden perhefutisohjaajiemme Marika Tammelan ja Susanna Fiskin haastattelun kautta.

Ensimmäinen perhefutisvuosi on paketissa. Millaiset fiilikset toiminnasta jäi?

Marika: ”Todella mukavat. Perhefutiksessa on ollut koko toimintakauden kivaa porukkaa. Noin puolet perheistä halusivat osallistua niin syksyn- kuin keväänkin jaksoille.”

Perhefutiksessa on paljon erilaisia leikkejä, temppuja ja pelejä. Nousiko joku lasten suureksi suosikiksi?

Marika: ”Välillä miettikin, tarvitseeko keksiä uusia juttuja, koska lapsilla tuntui olevan omat kestosuosikkinsa. Esimerkiksi herra Hakkarainen leikki oli todella suosittu. Aluksi se oli ehkä osalle hieman jännittäväkin, mutta rohkaistumisen jälkeen se oli kaikille supersuosittu. Tempuista meritähtijuoksu ja karuselli nousivat ykkösiksi.”

Susanna: ”Tulkaa lapset kentälle- tulkaa lapset kotiin leikki, oli myös todella suosittu, kuten myös toffeeleikki. Musiikissa lapsilla oli niin ikään omat suosikkinsa. Käytimme viimeinen mammutti kappaletta loppumusiikkina ja kerran kun se mentiin vaihtamaan, niin lapset alkoivat välittömästi protestoida. ”

Perhefutiksessa vanhemmat osallistuvat toimintaan lasten kanssa, miten vanhemmilla meni?

Marika ja Susanna: ”Vanhemmat ovat osallistuneet aktiivisesti, alussa on voinut olla vanhemmillakin vähän katselua, mutta sitten kun on rohkaistuttu ja hoksattu jutun juoni niin hienosti on mennyt.”

Perhefutiksessa on liikuntaa ilman palloa, mutta myös pallon kanssa. Kuinka paljon palloa käytetään toiminnassa ja oliko sen liittäminen leikkeihin haastavaa?

Marika: ”Jokaisella kerralla pallo on mukana jossakin muodossa, suurimmissa osissa leikeistä. Oikeastaan vain temput ovat sellaisia mitkä tehdään ilman palloa.”

Susanna: ”Palloa käsitellään käsillä tai jaloilla lapsen osaamisen mukaan ja miten tuntuu kivalle.”

Mitä perhefutiksessa on luvassa seuraavalla seasonilla?

Marika: ”Liikunnan riemua ja uusia mm pallon käsittelyyn sekä pelailuun liittyviä temppuja, leikkejä ja pelejä”

Susanna: ”Hauskaa tulee olemaan jatkossakin. Suosikkileikit säilyvät ja uusia kivoja juttuja tuodaan myös mukaan.”

Onko jotain mitä toivoisitte jatkossa enemmän ja mitä perhefutikseen osallistujien on hyvä tietää ennalta?

Marika: ”Tyttöperheitä saisi tulla enemmänkin. Leikit ovat kivoja niin tytöille- kuin pojillekin. Muista ottaa huumoria mukaan, kun lähdet kotoa, kuten tähänkin asti.”

Susanna: ”Vieläkin ehkä enemmän heittäytymistä vanhemmilta esimerkiksi lapsille. Kyseessä on kuitenkin niin sanotusti yhteinen liikuntaseikkailu.”

Millaisia asioita ohjaajille on tarttunut perhefutiksesta?

Marika: ”Temppuja on päässyt hyödyntämään omaan työhön liittyen ja kyllähän iloinen joukko lapsia sekä vanhempia antaa itsellekin positiivista energiaa!”

Susanna: ”Aika lailla samat mietteen kuin Marikalla. Lasten innokkuus ja heidän juttunsa tuovat hyvää fiilistä ohjaajillekin. ”

Perhefutis jatkuu siis syksyllä 2018, jolloin vuorossa ovat 2014-2015 syntyneet. Ilmoittautuminen aukeaa elokuulla Ajax-Sarkkirannan nettisivuilla ja lisätietoa laitellaan sinne sitä mukaa kun mm salivuorot selviävät. Marika ja Susanna kävivät keväällä jo toisen perhefutiksen ohjaajakoulutuksen, joten kokeneilla ohjaajilla on varmasti uusia juttuja hyödynnettäväksi vanhoja lasten suosikkeja unohtamatta!