Suomen U21- ja U19-maajoukkueet luottavat "Ajaxilaiseen osaamiseen"

29.3.2018

"Jokke" (kuva: Aino Ågren)
"Jokke" (kuva: Aino Ågren)

Ajax-OsPa Yj T0607 joukkueen vastuuvalmentaja Jouko "Jokke" Kylmäoja kirjoitti seurahistoriaamme uuden luvun. Nyt meillä on valmentaja, joka on noussut maajoukkuetasolle asti.

Otetaampa Jokke aiheen tiimoilta haastatteluun!

Moro Jokke, olet historiallisesti (tiettävästi) ensimmäinen Ajax-taustainen maajoukkueen taustaryhmän jäsen. Kerroppa millaisiin tehtäviin olet päässyt? 

"Juha Malinen lähestyi Ajax-Sarkkirannan valmentajatapahtumassa ja kysyi avuksi U21-maajoukkueen videoanalysoijaksi. Paria viikkoa myöhemmin työtehtävät laajenivat kattamaan myös U19-maajoukkueen vastaavat tehtävät Juhan otettua myös tuon ikäluokan maajoukkueen vetovastuun."

Millainen työnkuvasi on ja mitä tehtäviä siihen kuuluu? 

"Molemmissa maajoukkueissa ensisijainen tehtäväni on avustaa varsinaista valmennusryhmää kaikessa videomateriaaliin liittyvässä. Valmennusryhmän toiveiden perusteella skouttailen ja dokumentoin vastustajista tiettyjä juttuja, dokumentoin oman joukkueemme pelitapaa treeneistämme ja peleistämme kerätyillä pätkillä, ja varsinaisissa matseissa haalin puoliajalle nähtäville ensimmäisen jakson tärkeimmät jutut. Ensimmäiseltä puoliajalta tyypillisesti saan tägäiltyä nähtäville oman joukkueemme pelinavauksen, rakenteluvaiheen, murtautumiset, maalintekoyritykset, erikoistilanteet, prässin kentän kaikilla osa-alueille eriteltyinä, riistot ja menetykset, ja vastustajajoukkueelta vielä joitakin asioita. Mahdollisesti vielä jotakin treenifokuksessa olevia tilanteita otetaan tarkemmin tarkasteluun. Valmennus sitten valitsee haluaako mitään noista tilanteista vilkaista ennen kommunikointia joukkueen kanssa, välttämättä mitään ei käytetä. Mutta ovatpahan saatavilla jos tarvista on jotakin tarkistaa. Pelin jälkeen olisi tarkoitus vielä kasailla pelaajakohtaisia juttuja nähtäville matsista."

"U21-joukkueen mukana mediaporukkaa oli hieman vähemmän, joten siellä tehtävänkuviin kuului myös pätkien tekeminen Huuhkaja-tv:hen. Pelaaja ja valmentajahaastatteluita, pieniä hassutteluja ex-tempore-tietovisan muodossa sun muuta."
 
Millainen ensimmäinen reissusi maajoukkueympyröissä oli? Huhu kertoo, että laakereilla et juuri ehtinyt lepäillä? 

"Juha Malisen tuplaroolin takia ensimmäinen reissu muodostui aika hektiseksi. Oulusta lennähdimme ensin U21-joukkueen leirille Helsinkiin, pelasimme Telialla harkkapelin Ilveksen Veikkausliigajoukkuetta vastaan. Helsingistä matka vei sitten Kööpenhaminan kautta Liettuaan Klaipedaan, missä treenasimme pari päivää ja pelasimme EM-karsintaottelun Liettuaa vastaan. Peli-ilme oli tuossa matsissa oikein hyvä, veimme puhtaan 0-2-voiton suvereenin esityksen jälkeen. Liettuasta U21-joukkue palasi omia teitään seuroihinsa tai pienelle tauolle, mutta Juhan kanssa jatkoimme suoraan U19-joukkueen leirille Sveitsiin, jossa joukkue oli jo yhden ottelun ehtinyt pelata. Tuolla sitten parin päivän ajan harjoittelimme, ja pelasimme harjoitusottelun Sveitsin U19-joukkuetta vastaan. Peli nytkähti myös U19-joukkueella suuntaan jota Malinen haluaa joukkueelta nähdä, peli päättyi tulokseen 2-2 hallinnastamme huolimatta.

Päivät olivat toki pitkiä, keskimääräinen päivän pituus leirin aikana oli noin 12 tuntia, pelien jälkeen saattoi mennä vähän pidempäänkin. Mutta pysyypähän mieli virkeänä kun on värkättävää."


Ikimuistoisimmat elämykset ensimmäiseltä reissulta? 

"No tottakai Maamme-laulun kajahtaminen ensimmäisessä virallisessa EM-karsintaottelussa on varmasti asia, jonka muistaa pitkään. Ja ensimmäinen voittokin tuli napattua samon tein, eli ei tarvitse apinoita selästä enää tiputella tuossakaan suhteessa. Ilman muuta myös ihan päivittäinen työ huikeat pelaaja- ja valmentajaurat tehneiden ammattilaisten kanssa oli kokemus vailla vertaa, valmennusryhmiin kuitenkin kuuluu sellaisia nimiä Juha Malisen lisäksi kuin Teemu Tainio, Jari Litmanen, Marko Rajamäki, Mikko Kaven ja Antti Niemi (joka oli leirityksen aikana A-maajoukkueen mukana Turkissa)."

Miten matka maajoukkueympyröissä jatkuu? 

"Nyt on hieman rauhallisempaa, ja keskitymme alkavaan kauteen Ajax/OsPan T06-07-joukkueen kanssa. Seuraavat maajoukkuetapahtumat ovat kesäkuun alussa, jossa aloittelemme U19-joukkueen leirillä jossakin päin Suomea, ja tuolta lennähdämme sitten U21-joukkueen mukana Färsaarille. Juha Malisen pesti U19-joukkueen peräsimessä tarkoittaa sitä, että omalle kohdalleni avautuu ainutlaatuinen tilaisuus osallistua kotona pelattaviin U19-joukkueen EM-kisoihin. Heinäkuun puolessavälissä pelattavat kotikisat ovat joukkueellemme kyllä herkullinen haaste, vastus tulee jokaisessa pelissä olemaan timantinkova."

Kerrohan lopuksi vielä mitä vastaavan tyyppisiin tehtäviin pääseminen vaatii, niille lukijoillemme jotka haaveilevat maajoukkueesta taustaryhmäroolissa? 

"No toki videoiden kanssa työskentelyyn auttaa media-alan osaaminen. Oma taustani on enemmän tuolla insinööritieteiden puolella, mutta ei ICT-sektorin yleistietämyksestä haittaakaan ole. Itse videoanalyysiin on hyvä olla jokin työkalu jonka käyttö luonnistuu, itse käytän videoleikkeiden kategorisointiin ja leikkelyyn Longomatchia. Jälkikäsittelyyn, piirrosten värkkäilyyn ja editointiin on sitten myös muutamia työkaluja joiden kanssa on hyvä olla sinut. Laaja-alaisen mediaosaamisen lisäksi tarvitaan tietysti myös jalkapallo-osaamista, valmentajien kanssa pitää pystyä puhumaan samaa kieltä niin keskusteluissa kuin videonotaatiossa. Tietynlainen olennaisen etsiminen kaaoksen keskeltä on myös taito jota tarvitaan – tiettyjä pelin osa-alueita harjoitellessa samantyyppisiä tilanteita saattaa matsin aikana tulla eteen kymmeniä. Noista kymmenistä pitää sitten valmennukselle löytyä nopeasti sieltä se paras, parhaat tai ainakin riittävän hyvä videoklippi josta voidaan asioita käydä pelaajien kanssa läpi treenikentällä ja palavereissa. Se perusjuttu kuitenkin on valmentajien ajankäytön tehostaminen, olennaisen löytäminen nopeasti ja tottakai myös fläppitaulua hieman voimallisempien työkalujen tarjoaminen."

Kiitos haastattelusta.

"Ole hyvä, ja lämpimät terveiset kaikille Ajaxin ja OsPan junnuille. Pelikentillä taas toivon mukaan kohta nähdään!"

Ajax-Sarkkiranta ry onnittelee Jokkea mahtavasta pestistä! Kiitos myös, että saamme edelleen nauttia panoksestasi Ajax-Ospa yj T0607 joukkueen valmennuksessa, sekä toivottavasti tulevaisuudessa myös vetämistäsi videoanalyysikoulutuksista(?)