Ajax-Sarkkiranta haki oppia Englannista.

24.11.2017

West Bromwich Albionin vieraana. Kuva seuratalon edustalta. Itse harjoituskeskuksissa/ vast kuvaaminen oli kielletty.
West Bromwich Albionin vieraana. Kuva seuratalon edustalta. Itse harjoituskeskuksissa/ vast kuvaaminen oli kielletty.
The Hawthorns
The Hawthorns
Seurojen identiteetti rakentuu olosuhteiden ympärille. Oma stadion löytyy lähes seuralta kuin seuralta.
Seurojen identiteetti rakentuu olosuhteiden ympärille. Oma stadion löytyy lähes seuralta kuin seuralta.
Tiet voivat olla huonossa kunnossa, mutta stadionit ei.
Tiet voivat olla huonossa kunnossa, mutta stadionit ei.
Nottingham Forestin harjoituskeskuksessa
Nottingham Forestin harjoituskeskuksessa
Kukas se siinä...
Kukas se siinä...

Kohteena West Bromwich Albion, Nottingham Forest ja Cambridge United.

Ajax-Sarkkiranta teki menneenä viikonloppuna vierailun Englantiin. West Bromwich Albion FDS:n kanssa tehtävä syvällinen yhteistyö mahdollisti jo kolmannen vierailun Englantiin. Tällä kertaa kyseessä oli valmentajille ja toimihenkilöille suunnattu matka, jonka aikana päästiin tutustumaan WBA:n, Nottingham Forestin ja Cambridge Unitedin toimintaan.

Yhteistyön hengessä reissussa oli edustajia kolmesta eri seurasta. Ajax-Sarkkirannasta Arto Jalasvaara, Arttu Kauppinen, Jarkko Lotvonen, Antti-Juhani Koirikivi ja Ville Rautio. Tervarit-Junioreista Ville Luotola, Juuso Madetoja ja Ville Veijalainen. Lisäksi Oulun Luistinseurasta Jukka Korhonen. Koko tiimi sai varmasti antoisan kokemuksen ja hyviä eväitä hyödynnettäväksi mm toimintatapojen ja malliharjoitusten muodossa.

Merkillepantavaa oli yleisesti jalkapallon merkitys, joka oli aistittavissa kaikesta tekemisestä. Pienimmätkin juniorit vetivät harjoitukset shortseissa, vaikka mittarissa oli vain muutama lämpöaste. Tämä johtui luonnollisesti siitä, että jalkapalloa pelatessa ja harjoitellessa ei tule kylmä, ei varsinkaan sillä intensiteettitasolla mitä harjoituksissa nähtiin. Päätoimisia henkilöitä löytyi Cambridgestäkin (edustuksella neljäs sarjataso) toistakymmentä. Huomionarvoista tässä oli erityisesti se, että kaikilla vierailukohteiden seuroilla oli palkkalistoillaan päätoiminen sport scientist, hommaa ei siis vedetä pelkällä fiilispohjalla. Ohjelmaan kuulunut valioliigaottelu WBA- Chelsea veti väen stadionin liepeille jo pari-kolme tuntia ennen itse peliä.

Yksittäisistä junioripelaajista on tietysti paha sanoa mitään, mutta mieleen kannattaa ihan mielenkiinnosta painaa Nottingham Forestin U13 maalivahti Aaron Bott, joka nollasi Sheffield Wednesdayn U13 FA-cupin ottelussa. Bott pelaa välillä myös U15 akatemian otteluita, joten lupaava veskari on kyseessä. Yleisesti ottaen Englantilaiset valittelivat juurikin maalivahti osaston olevan kapea myös junioriakatemioissa ja laatuveskareita junnumyllystä tulee ulos varsin vähän. Voisiko syy olla siinä, että maalivahtivalmentajat olivat pitkälti puolipäiväisiä päätoimisuuden sijaan? Mene ja tiedä.

Jalkapallokuttuurin lisäksi ehdittiin tutustumaan muuhunkin paikalliseen tarjontaan. Mm Robin Hoodia moikattiin. Nottinghamin sheriffiä ei sentään tavattu. Tarkempi purku malliharjoitusten muodossa sekä muuta mielenkiintoista informaatiota akatemioista avataan erillisessä tilaisuudessa valmentajille joulukuulla. Tästä tarkempaa aikataulua ja infoa tulee tuonnempana. Erityiskiitokset koko retkikunnalle ja järjestelyistä kotimaassa pitkälti vastanneelle valmennuspäällikkö Arto Jalasvaaralle sekä Englannin päässä isäntänä toimineelle Kristian Heamesille.

PS: Saa nähdä onko Suomi-koutseilla enää menemistä Englantiin. Kaikkien vierailukohteiden edustusjoukkueet nimittäin hävisivät viikonlopun pelinsä tekemättä maaliakaan. Kaiken lisäksi WBA:n manageri Tony Pulis sai monoa matsin jälkeen... ;)